От производител на една от най-успешните световни марки автомобили - Renault

...
От производител на една от най-успешните световни марки автомобили - Renault
Коментари Харесай

От фабрика на Renault - сега за Москвич - завръщане в миналото за Русия след инвазията

От производител на една от най-успешните международни марки коли - Renault (Рено),  Русия се завръща към предишното и ще възкресява банкрутиралия знак на Съюз на съветските социалистически републики - марката " Москвич ". Френският авто колос реши да се отдръпна от Руската федерация и да приключи активността си на територията й след нашествието на Москва в Украйна. Renault държеше 68% от AvtoVAZ, най-големия производител на коли в Русия с водещата марка Lada. 

Дяловете на Renault в " АвтоВАЗ, както и заводът в Москва - " Автофрамос ", отиват в ръцете на управляващите в съветската столица. За това съобщи кметът на града Сергей Собянин в персоналния си блог: 

" Чуждестранният притежател е решил да закрие завода на " Рено " в Москва. Това е негово право, само че не можем да позволим хиляди служащи да останат без работа, " написа той. 

Това е първият и максимален акт на национализация в Русия след началото на военната инвазия, довела до безпрецедентни санкции против режима в Кремъл и отдръпването на стотици западни компании от съветските пазари. 

Новината бе доказана и от самата компания, като France24 цитира изявление на главния изпълнителен шеф на Renault Лука де Мео:  " Днес взехме мъчно, само че належащо решение; и вършим виновен избор по отношение на нашите 45 000 чиновници в Русия, като в същото време резервираме резултатите на Групата и способността ни да се върнем в страната в бъдеще, в различен подтекст ". 

С подписването на договорката френският авто производител си резервира правото в границите на 6 години да откупи назад дяловете си. Руското министерството на индустрията и търговията твърди, че активите на автомобилна компания стават държавна благосъстоятелност посредством алегорична договорка на стойност 1 рубла. От Renault обаче не удостоверяват и не дават отговор за финансовите параметри, откакто въпросът е подложен от Агенция Франс Прес. 

Сергей Собанян споделя, че  " Камаз " ще бъде главен софтуерен сътрудник за завръшането на " Москвич ", като първоначално ще се заложи на производството на типичен коли с мотор с вътрешно горене, а в дълготраен проект - на електрически коли:

" През 2022 година ще отворим нова страница в историята на " Москвич ", похвали се кметът на Москва.

Renault вложи милиарди евро в завода от руската ера, откогато двата автомобилни производителя подписаха съглашение за стратегическо партньорство през 2008 г. Благодарение на " АвтоВАЗ " Русия беше вторият по величина пазар на Renault Group след Европа през предходната година с към половин милион продадени автомобила.

Историята на " Москвич "

Новата страница в историята на признака на Съюз на съветските социалистически републики може и да бъде открита, само че успехът не е обезпечен, защото последните няколко опита бяха по-скоро отчаяние. 

Строежът на първия цех на марката руски коли стартира през 1929 година, а след края на Втората международна война " Москвич " се радва на доста мощен интервал и огромно търсене. По времето на социализма притежанието на " Москвич " е знак на висок публичен статус и се чака години, с цел да се сдобиеш с автомобила, а сред 1966 и 1990 година няколко модела се сглобяват и в цех " Балкан " в Ловеч, България.

С разпадането на Съюз на съветските социалистически републики обаче заводът изпада в рецесия и в средата на 90-те години на предишния век за пръв път се доближава до фалит. Клоновете отвън Русия са затворени, а през 1997 година компанията е дадена за доверително ръководство на Московската община. За главен шеф е назначен Рубен Асартян, който след това е посочван като един от главните виновници за краха на марката.

They also built an " Executive Coupe " dubbed the Duet, which looks like something built in the final Clarkson years of Top Gear. But this was a production car with several units built.
— Antti ”Diesel-Antti ” Kautonen (@julkinen)
За да се хареса на политическото управление, той опитва интензивно и основава голям брой нови модели, само че с доста малко положителни характерности. Качеството им е ниско, цената е висока, а типа - надалеч от прелъстителен. 

Вследствие на тези дейности производството е преустановено  през 2002-ра, а през 2006 година " Москвич " публично афишира банкрут. След това на пазара в Русия влиза Renault. За да си тръгне с войната на Русия в Украйна. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР